Healing Being
Genezing door Inzicht
Hooggevoelig
Home
Wie ben ik?
Hooggevoelig
Energetische Healing en Reiki
Holistische benadering
Contact
Beeldspraak


 

Wat is hooggevoelig of H.S.P.?

 

Volgens de door psychologe Elaine Aron ontwikkelde theorie, is een hoogsensitief persoon (highly sensitive person), afgekort HSP, een persoon die een gevoeliger zenuwstelsel heeft dan gemiddeld. In het Nederlands wordt 'highly sensitive' soms vertaald als "hoog sensitief", maar vaker als "hooggevoelig".

Volgens deze theorie zijn HSP’s gevoeliger voor het opnemen van indrukken via hun zintuigen, nemen zij subtieler nuances waar. Het subtieler waarnemen van nuances is bijvoorbeeld terug te zien in het snel doorhebben of beïnvloed worden door emoties van anderen, maar ook in het intenser genieten van geuren, smaken en geluiden. Een HSP kan ook snel ontroerd raken, bijvoorbeeld door kunst en muziek.

Daarentegen kunnen HSP's ook last hebben van te veel prikkels. Deze overprikkeling kan bijvoorbeeld ontstaan door het te lang aanwezig zijn in het gezelschap van te veel of te drukke mensen, maar ook door fel licht of hard geluid. Tekort aan slaap of zonlicht of het hebben van honger kunnen een negatief effect hebben op de stemming van een HSP. Als een HSP zichzelf in dit opzicht nog niet begrijpt, kan hij door de nadelen van deze eigenschap (vaak langdurige overprikkeling) soms last krijgen van een depressie.

Mensen die zich kunnen vinden in de omschrijving HSP hebben vaak het gevoel anders te zijn dan anderen. Daardoor kunnen HSP's onterecht het gevoel krijgen dat er iets aan hen mankeert.

Volgens Elaine Aron is 15 tot 20 procent van de mensen hooggevoelig. Ook in de dierenwereld lijkt een vergelijkbaar percentage van de individuen hooggevoelig te zijn. Deze dieren zouden door hun hooggevoeligheid gevaar eerder opmerken en daardoor bijdragen tot het behoud van de soort.

 

(Bron: Wikipedia).

 

 

               

HomeWie ben ik?HooggevoeligEnergetische Healing en ReikiHolistische benaderingContactBeeldspraak